Het verhaal van NunnaUuni

Noordelijke winters hebben ons geleerd te overleven in barre omstandigheden. Daarbij speelt de kachel een centrale rol. Het was een essentiële plek in de woning want het was de keuken en de warmtebron. Ook al heeft de open haard voor de moderne mens niet meer dezelfde betekenis, het ambacht van het bouwen van open haarden overleefde en is verder ontwikkeld dankzij moderne industriële expertise, onderzoek en ontwerp, bij elke kachel die wij vervaardigen.

Onze missie en visie

Onze missie: van woningen comfortabelere leefomgevingen te maken.

De missie van NunnaUuni? Van kachels een bron van comfort maken in woningen overal ter wereld, en tegelijkertijd aangename warmte verschaffen door schoon, hernieuwbaar hout te verbranden, met waardering en respect voor het milieu. Dat betekent dat wij de beheersing van het houtverbrandingsproces en de warmte-eigenschappen van het materiaal van kachels begrijpen, en het duurzame gebruik ervan. Op die manier helpen wij onze klanten comfortabeler en aangenamer te leven.

Onze visie: NunnaUuni biedt u de beste en meest comfortabele ervaring met kachels

NunnaUuni-haarden verwarmen lichaam en geest.

Meer dan 150 jaar ervaring in kachels

De gilde van de meester-haardbouwers leefde in de 19e eeuw in Nunnanlahti, Finland. Zodra een geschikte steenertslaag was gevonden en gedolven, werd de steen gezaagd – loodrecht op de foliatie voor de binnenste kachelstenen en parallel aan de foliatie voor de oppervlaktestenen.

Afhankelijk van hun snijvlak werden de stenen gebruikt volgens de verschillende richtingen van warmteoverdracht in de afgewerkte speksteenkachel. Deze speksteenkachels waren beroemd om hun uitstekende thermische eigenschappen. De beste van hen herkende je aan de sterke, lichtbruine, stabiele laag, die zich na intensief gebruik vormde op de oppervlakken van de verbrandingskamer.

Kachelbouwers selecteerden eerst een vuurvast speksteentype voor de verbrandingskamer. Hun reputatie als kachelbouwer hing daarvan af, zowel in hun eigen dorp als in de omliggende streek. Dankzij de verbrandingskamer die tientallen jaren meeging, goede bakeigenschappen van de bakoven en de warmteafgifte van de kachel kon de kachelbouwer zijn gezin gemakkelijk en tot in de toekomst blijven onderhouden.

En de wetenschap levert nu het bewijs

De wetenschap heeft bewezen wat kachelbouwers al lang wisten. Het beste materiaal voor de verbrandingskamer, het meest vitale onderdeel van de kachel, is het type speksteen dat bestaat uit fijnkorrelig magnesiet en een combinatie van schist en gelaagde, vlokkige talk gevormd onder intense geologische druk.

Deze unieke speksteenertslaag* is het perfecte materiaal voor hoge temperaturen in de verbrandingskamers. Het werd ontdekt door de vader en grootvader van NunnaUuni-oprichter Juhani Lehikoinen – allebei zelf kachelbouwers. Door hun ervaring beseften zij dat het type speksteen in deze specifieke afzetting verschilde van de speksteen in de vele andere afzettingen in het gebied, dat bekend was geworden als gemakkelijk verwerkbaar bouwmateriaal. Deze Mammutti-speksteenertslaag* en onze op ervaring gebaseerde vaardigheden in het bouwen van speksteenkachels waarborgen dat de kachelbouwtradities van Nunnanlahti tot ver in de toekomst blijven bestaan.

Volgens bodemstalen bevat onze mijn in Nunnanlahti naar schatting 29 miljoen ton Mammutti-speksteen. De open mijn is 200 meter breed en 350 meter lang.

Lees meer over Mammutti-speksteen »

* Naam mijnconcessie: Nunnanlahti nr. 3159

According to core samples, our mine in Nunnanlahti contains an estimated 29 million tonnes of the Mammutti soapstone type. The open-pit mine is 200 metres wide and 350 metres long.

Een solide basis voor warmtecomfort

De Nunnanlahden Uuni-groep bezit de exclusieve rechten op een ertslaag van het duurzame Mammutti-speksteen. De comfortabele warmte van NunnaUuni is te danken aan onze kennis van de soorten speksteen in onze unieke speksteenafzetting en het feit dat wij deze op de best mogelijke manier kunnen gebruiken in de structuur van kachels met warmteopslag.

Het juiste type speksteen selecteren vereist een hoge mate van expertise. Al onze kachels kachel worden vervaardigd met grote professionele trots. De eerste industrieel vervaardigde NunnaUuni-kachel is nog altijd in gebruik in Simpele, Finland.

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Wilt u het NunnaUuni-assortiment van dichtbij verkennen? Hebt u hulp nodig met de installatie? Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer en installatiebedrijf.

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Vragen over de producten?

Hebt u vragen over onze producten? Onze experts beantwoorden graag al uw vragen.

Neem contact met ons op