NunnaUuni Gouden Vuur

De producten van NunnaUuni en de Gouden Vuur-methode verbranden hout op een schone en efficiënte manier. Een optimale oplossing voor het milieu en het hout.

Gouden Vuur staat voor schone verbranding

U hoeft geen expert te zijn om te weten hoe schone en energiezuinige verbranding eruitziet. Kijk maar eens naar uw schoorsteen. Bij onzuivere verbranding stoot de schoorsteen donkere en stinkende rook uit, het gevolg van slecht verbrand brandhout. Bij de NunnaUuni Gouden Vuur-methode is er enkel witte mist. De buren zullen dus niet klagen over rook, zelfs niet in dichtbevolkte gebieden.

Onze overwinning in de innovatiewedstrijd is een uitstekend bewijs van ons milieuvriendelijke productassortiment.

Gouden Vuur – Waar gaat het om?

Wanneer hout verbrandt, warmt het op en komen er gassen vrij. Daarbij komen hete koolwaterstoffen vrij. Vergassing is essentieel om te garanderen dat het brandhout perfect verbrandt. Pas daarna moet u zich zorgen maken over voldoende verbrandingslucht. Met de Gouden Vuur-houtgasverbrandingsmethode en de precieze luchttoevoercontrole brandt hout in een NunnaUuni tegen een hoge temperatuur tot 1200 graden Celsius. Zo bereikt de kachel zijn energie-efficiëntie en minimaliseert hij schadelijke roetdeeltjes en PAK-verbindingen.

Hoe werkt het?

  1. De verbrandingslucht wordt vanuit de kamer of rechtstreeks van buitenaf onder het Gouden Vuur-rooster geleid, waardoor het voorverwarmt.
  2. Slechts een kleine hoeveelheid van de verbrandingslucht wordt uit de gaten van het rooster geleid. Die dient als primaire lucht onder de sintels om het constante vergassingsvuur van het hout in stand te houden.
  3. De meeste voorverwarmde verbrandingslucht van Gouden Vuur is secundaire lucht, die vanaf de randen van het rooster naar de bovenkant van het brandende hout en eromheen wordt geleid. Daardoor kunnen de gelijkmatig vrijkomende gassen op de hoogst mogelijke temperatuur branden, tot 1200 °C.

Bij de NunnaUuni Gouden Vuur-methode wordt hout van onderaf aangestoken. Daardoor begint de verbranding snel en brandt het hout meteen met een hoge intensiteit – en schoon.

Golden Fire working principle

Geen problemen met het haardrooster meer

Er zijn momenteel 2,2 miljoen haarden in Finland. De meeste daarvan zijn uitgerust met een traditioneel haardrooster. Die leiden alleen de verbrandingslucht onder het hout door. Bij de traditionele methode branden de gassen al met het hout mee, waardoor de warmteontwikkeling van het hout toeneemt en oververgassing ontstaat. Bij een traditioneel haardrooster volstaat de verbrandingslucht niet om alle vrijgekomen gassen te verbranden. Daardoor blijft een grote hoeveeldheid koolwaterstoffen en roet onverbrand. Dat is gemakkelijk te herkennen aan zwarte rook uit de schoorsteen.

Er zijn veel trucs voor het aansteken van een haard met een traditioneel haardrooster, maar geen daarvan lost het probleem van overgassing op. Bovendien bouwen de rookkanalen en de schoorsteen gemakkelijker roet op omdat de vlam niet onmiddellijk bij het aansteken ontsteekt. De gecontroleerde – en effectieve – verbranding van hout door Gouden Vuur garandeert een zo goed als emissievrije verbranding. Witte mist uit de schoorsteen wijst op een kachel met schone verbranding. Bovendien garandeert Gouden Vuur dat u een NunnaUuni-kachel snel kunt aansteken. Eén lucifer zou al moeten volstaan!

Gouden Vuur verbrandt de deeltjes en schadelijke gassen uit rookgassen

Diagram: Golden Fire burns away the particles and harmful gases from smoke gases

Verbranding gasdeeltje aantal concentratie (red. O2=13%)**

Meetresultaten: Technologische universiteit van Tampere, Afdeling Materiaalkunde

** red. O2=13% = zuurstofquotiënt in verbrandingsgassen is 13% Verminderde meetresultaten zijn vergelijkbaar.

PAK Traditioneel vuurrooster Gouden Vuur-rooster
Cyclopentapyreen 438 µg/m3
Antraceen 427 µg/m3
Benzo(a)anthraceen* 476 µg/m3
Benzo(ghi)fluoranteen* 475 µg/m3
Benzo(k)fluoranteen* 506 µg/m3
Benzo(a)pyreen* 481 µg/m3
Benzo(a)pyreen 446 µg/m3
Chryseen 616 µg/m3
Fluoranteen* 482 µg/m3 31 µg/m3
Phenanthrene 470 µg/m3 31 µgim3
2-fenylnaftaleen 461 µg/m3
Pyreen* 488 µg/m3 30 µg/m3
Indeen 499 µg/m3
Naftaleen 470 µg/m3

*carcinogeen
– onder de kwantificeringslimiet

NunnaUuni – Warmte brengt comfort in elke woning

Een kachel met warmteopslag om een woning of vakantiehuis te verwarmen

Een kachel met warmteopslag om een woning of vakantiehuis te verwarmen

Met een NunnaUuni-kachel kunt u hernieuwbaar hout gemakkelijk gebruiken voor de verwarming van uw woning. Een kachel die uitsluitend met speksteen is gemaakt, brengt met één korte verwarmingsperiode meer dan een dag aangename warmte.

Als verwarming

Schone verbranding – hout verbranden met zo goed als geen uitstoot

Schone verbranding – hout verbranden met zo goed als geen uitstoot

NunnaUuni-kachels verbranden hout op een schone manier. U kunt uw woning verwarmen met een kleine hoeveelheid hout, zonder het milieu te belasten. De Gouden Vuur-houtgasverbrandingsmethode verminderde de uitstoot van deeltjes tot een tiende van het oorspronkelijke volume.

Bescherm het milieu

Geniet van de warmte en bakfuncties van de bakoven

Geniet van de warmte en bakfuncties van de bakoven

Maak uw dagelijks leven gemakkelijker door op hetzelfde moment te verwarmen en heerlijk eten klaar te maken. NunnaUuni is een genot voor alle zintuigen: de geur van ovengerechten en gebak, de warmte van het vuur en de dans van de vlammen.

Om te koken

Een interieur met meer warmte en sfeer

Een interieur met meer warmte en sfeer

Een haard, kachel of bakoven springt in het oog, schept sfeer, geeft warmte en is een blikvanger in uw woning. Ontdek NunnaUuni als een interieurdesignoplossing!

Voor interieurdesign

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Wilt u het NunnaUuni-assortiment van dichtbij verkennen? Hebt u hulp nodig met de installatie? Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer en installatiebedrijf.

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Vragen over de producten?

Hebt u vragen over onze producten? Onze experts beantwoorden graag al uw vragen.

Neem contact met ons op