Enkel de geselecteerde Mammutti-speksteensoort voor de verbrandingskamer

Speksteen is een natuurlijk materiaal dat veel mensen kennen. Het is minder bekend dat er vele soorten bestaan met een zeer gevarieerde samenstelling en structuur. Het enige wat ze allemaal gemeen hebben is een hoog talkgehalte, waardoor ze een zachte natuursteen zijn. De unieke Mammutti-speksteensoort die in NunnaUuni-haarden wordt gebruikt, komt uit onze eigen mijn in de groenesteengordel in Nunnanlahti. Het speksteentype van de mijn wordt geclassificeerd als carbonaatspeksteen.

In the greenstone belt in Nunnanlahti locates the mine that is used by NunnaUuni. Its soapstone is well-oriented carbonate soapstone type.
Speksteenmassieven zijn licht gekleurd in de groenesteengordel. Het rood gemarkeerde speksteenmassief wordt gebruikt door NunnaUuni. Zijn speksteen is een goed georiënteerde carbonaatspeksteensoort.

Het carbonaat in Mammutti-speksteen is magnesiet, wat bijdraagt tot zijn eigenschappen als uniek kachelmateriaal.

The carbonate in Mammutti soapstone is magnesite that contains magnesium and a little iron.
Het carbonaat in Mammutti-speksteen is magnesiet dat magnesium en een beetje ijzer bevat.

Het ijzerhoudende magnesiet in Mammutti-speksteen reageert bij hoge temperaturen op een manier die de steen van de verbrandingskamer naargelang het gebruik nog duurzamer maakt. Als het oppervlak van de verbrandingskamper een temperatuur van meer dan 520 °C bereikt, zet magnesiet zich om in periklaas, wat te zien is als een roodbruine toplaag.

The fire chamber stone of NunnaUuni reacts in high temperatures in a way that makes it even more durable with use
Tijdens het gebruik heeft de hitte het oppervlak van de steen van de verbrandingskamer verhard en roodbruin gemaakt. Als het oppervlak van de verbrandingskamer een temperatuur van meer dan 520 °C bereikt, zet magnesiet zich om in periklaas.

Naast de minerale samenstelling heeft ook de interne microstructuur van de speksteensoorten een invloed op hun thermisch gedrag. Het magnesiet in het speksteentype van NunnaUuni Mammutti is meestal fijnkorrelig en de talk is onder intense druk samen met de magnesietkorrels sterk georiënteerd. Door deze structuur blijft de harde periklaaslaag intakt op het oppervlak, zodat de temperatuur in de verbrandingskamer zeer hoog mag oplopen. Voor de volledig uit speksteen bestaande NunnaUuni-verbrandingskamer wordt fijnkorrelig Mammutti-speksteen gekozen. Daarbij zijn geen isolerende beschermplaten of structuren uit gietijzer nodig.

NunnaUuni’s georiënteerde magnesietspeksteen heeft de naam Mammutti-speksteen gekregen.

Bron: Huhta, Anne (2019) Diversiteit van speksteen: Categorie en thermische eigenschappen. https://www.oulu.fi/resterr/jutut/A39_Huhta.pdf. Opgehaald: 22 maart 2019.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Wilt u het NunnaUuni-assortiment van dichtbij verkennen? Hebt u hulp nodig met de installatie? Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer en installatiebedrijf.

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Vragen over de producten?

Hebt u vragen over onze producten? Onze experts beantwoorden graag al uw vragen.

Neem contact met ons op