De geboorte van onze haard

Gastartikel // Milla Alftan

Voor ons was het vanaf het begin duidelijk dat onze toekomstige woning gedecoreerd zou worden met een opvallende warmtebron, een kachel met warmteopslag.

Twee jaar lang is er hard gewerkt aan een kavel aan het meer in een prachtige bosrijke omgeving. Het bouwproject begon op een regenachtige en sombere zaterdagochtend in 2019. Precies een week eerder, op het feest voor de 50e verjaardag van mijn man, had ik een PowerPoint-presentatie gebruikt om een verrassing te onthullen die al geruime tijd in de maak was. We zouden het tweede huis van onze dromen gaan bouwen! Een voorlopige overeenkomst met Kontio om een vakantiehuis te bouwen was al gesloten en alles was geregeld (behalve het perceel) om met de bouw te beginnen. De lancering van het project was een totale verrassing voor mijn man, en nu konden we samen vol enthousiasme beginnen met het verwezenlijken van deze gezamenlijke droom!

De week na de festiviteiten waren we al krampachtig op zoek naar percelen en we barstten allebei van enthousiasme! Zelfs tot onze eigen verbazing vonden we het perceel van onze dromen precies een week na de verrassingsonthulling. Of misschien moeten we zeggen dat het perceel ons gevonden heeft! Het was van beide kanten liefde op het eerste gezicht en diezelfde avond maakten we zelfs een mondelinge afspraak om het perceel te kopen! Dat was het begin van ons bouwavontuur dat nu al twee jaar ons leven beheerst. Geleidelijk aan, stap voor stap, is de droom werkelijkheid geworden. Laat me daarom meer in detail vertellen over de geboorte van het echte hart van ons huis, de kachel die het huis verwarmt met zijn aanwezigheid en vuur.

De droom was een opvallende haard die traditioneel en modern combineert. De schoon brandende NunnaUuni-kachel vult het interieur aan, dient als warmtebron en als plaats om te koken.

Voor ons was het vanaf het begin duidelijk dat onze toekomstige woning gedecoreerd zou worden met een opvallende warmtebron, een kachel met warmteopslag. We hielden vooral van het idee dat we als het ware terugkeerden naar de oorsprong van haarden. We dachten terug aan de tijd toen haarden werden gebruikt om het huis te verwarmen en om te koken. We moesten dus een kachel vinden die zowel warmte opslaat als afgeeft, met een smooroven erbij om te koken. En toen begon de zoektocht!

Ik wou aan deze primitieve elementen een eigentijdse toets geven en ze combineren met tijdloos en stijlvol design en interieur. Als interieurarchitect stelt u natuurlijk hoge eisen en we waren ook op zoek naar een open haard die de rest van ons leven zou dienstdoen.  Dus begon het idee in mijn hoofd te broeden: waarom niet samenwerken met een partij die zoveel mogelijk ervaring heeft met traditionele haarden? Ik dacht dat we de koppen bij elkaar konden steken en iets nieuws en interessants konden ontwikkelen voor de markt, door de traditionele elementen een eigentijdse toets te geven!

Ik begon alle Finse kachelfabrikanten op de markt op te lijsten en terwijl ik aan het speuren was, kreeg ik het sterke gevoel dat NunnaUuni, bekend om hun traditionele en prachtige kachels, misschien de juiste oplossing zou kunnen bieden die onze dromen zou vervullen. Hun woning in Nunnanlahti was tenslotte al meer dan een dikke 100 jaar doorspekt met geschiedenis van kachels bouwen. Met die geschiedenis moet hun expertise op een fundamenteel niveau liggen. Dus begon ik te vragen of ze misschien geïnteresseerd waren om meer over mijn ideeën te horen en een uitgebreidere samenwerking te overwegen. Een voorlopig groen licht werd meteen gegeven, en daar begon onze samenwerking pas echt!

Een gezamenlijke brainstormsessie begon en ik schetste een haard waarvan de afmetingen precies zouden passen in de plannen van ons toekomstige huis en die trots op de beste plek van het huis zou pronken. De grote deur van de haard wordt in de richting van de eet- en woonkamer geplaatst. De prachtige vlam van het zachte vuur zet de toon in de ruimte waar we tijd doorbrengen. De bakoven aan de zijkant van de kachel zou daarentegen een handig liggen naast de keuken, waar hij perfect voor het koken zou dienen. (En het heeft zeker goed gediend!)

We wilden een schoon, onderhoudsarm en naadloos oppervlak creëren, dus besloot ik dat het oppervlaktemateriaal moest bestaan uit grote keramische tegels met een oppervlak dat lijkt op een bijzondere, mooie stof.

Vervolgens hadden we de perfecte keramische tegel nodig voor het oppervlak van de open kachel, die in feite dient als mooie formele bekleding voor de speksteen die de warmte zo perfect opslaat. Uiteindelijk zijn we in zee gegaan met een mooi Fins familiebedrijf, ABL-Laatat, waarvan ik de prachtige selectie tegels kon bekijken om de beste optie voor onze speksteenkachel te vinden.

We wilden een schoon, onderhoudsarm en naadloos oppervlak creëren, dus besloot ik dat het oppervlaktemateriaal moest bestaan uit grote keramische tegels met een oppervlak dat lijkt op een bijzondere, mooie stof. Deze specifieke tegels pasten ook perfect in ons interieur, maar er zijn meer opties voor de bredere markt.

Bij de bouw van het huis voor de open haard moesten de funderingen worden opgemeten, omdat een volledige speksteenkachel enorm veel zou wegen. Daarom moesten de afmetingen van de kachel bekend zijn terwijl de inrichting van het huis zich nog in de planningsfase bevond. Bij de bouw van een woning moet u met veel dingen rekening houden en dit was een van de belangrijkste dingen die we absoluut goed wouden hebben. We wilden echt de kachel van onze dromen.

Met alle basiszaken geregeld, werd de bestelling naar de NunnaUuni-fabriek gestuurd. Daar werd de beste speksteen voor de kachel gekozen. Speksteen dat de warmte in zich opslaat en geleidelijk afgeeft aan de omgeving.

Nu de kachel besteld was, ging de bouw op het terrein in snel tempo door. Grondverzetmachines verplaatsten enorme rotsblokken die onder de grond waren gevonden, en nieuwe grond werd per vrachtwagenlading aangevoerd om de oude te vervangen. De fundamenten werden stevig gelegd op de beste plek van het perceel, en zo begon het huis er trots bovenuit te steken.

Eindelijk kwam de dag: de woning was klaar was om de op maat gemaakte kachel te ontvangen. Dit was een bijzonder grote gebeurtenis omdat het ook betekende dat we met de kachel wat meer warmte in huis konden krijgen. Tot dan toe werd de vloerverwarming in de gietvloer op minimumtemperatuur gehouden. Het was toen oktober en die sfeervolle warmte die je helemaal omhult, zou het huis als het ware tot leven brengen. Het was ook het allereerste interieurelement dat in deze woning werd geïnstalleerd. Geen van de oppervlaktematerialen was in dit stadium aangebracht, dus dit voelde al als een uiterst tastbare stap naar een huiselijk eindresultaat. Het hele proces, van bestelling tot installatie, verliep zonder problemen met NunnaUuni.

Voordat er vuur in de kachel kon worden aangestoken, moest natuurlijk een rookkanaal en een schoorsteen worden geïnstalleerd. We gingen weer voor de huiselijke en milieuvriendelijke aanpak, dus kozen we voor de stijlvolle, voorverwarmende Air IN-luchttoevoerschoorsteen van het Finse Härmä Air.

Het eerste vuur werden aangestoken toen de kachel nog een oppervlak van speksteen had. Zoals alle studies zeggen, is Mammutti-speksteen een uniek kachelmateriaal dat bestand is tegen hevige hitte en de warmte goed geleidt. Voordat de kachel verder werd afgewerkt, genoten we in de winter en de lente van zijn warmte in zijn volle speksteenglorie.

Op het moment dat de met speksteen beklede kachel en de schoorsteen op hun plaats stonden, waren we al tot tranen toe geëmotioneerd. Het voelde zo heerlijk om onze eerste grote stap naar een completere inrichting te hebben gezet. We brachten een vrolijke toost uit op het eerste vuur in de speksteenkachel, en een heerlijke, gezellige en warme sfeer verspreidde zich door het huis!

Hier bleek de bakoven van onschatbare waarde. We zouden er in de toekomst zeker veel gebruik van maken, maar in deze staat kon ik er niet eens van dromen. Want wat is er heerlijker dan eten dat zichzelf in feite klaarmaakt bij de vlammen van de haard. Natuurlijk warmt de bakoven op als er vuur in de kachel is. We hadden toen geen goede kookgelegenheid behalve de buitengrill en het idee van buiten koken in de kille oktoberlucht sprak ons niet bijzonder aan. Dus, dolenthousiast, stopten we de ingrediënten van Jansson’s verleiding in een ovenschotel, stopten die in de oven, en gingen naar de strandsauna. Toen we terugkwamen in het huis, werden we snel begroet door de heerlijke geur van warm eten. Dat is pas luxe! Ik zal me dit moment voor altijd herinneren als een van de hoogtepunten van het bouwproject.

Het Gouden Vuur-rooster in NunnaUuni-kachels heeft de gehele jaren 2000 aan de EcoDesign 2022-emissiegrenswaarden voldaan. Schone verbranding is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het brandhout.

De eerste winter en lente behielden we het spekstenen oppervlak van de kachel. Maar toen de installatie van het oppervlaktemateriaal van het interieur eenmaal klaar was, was het in de nazomer eindelijk het moment om de haard in zijn formele kleren te steken. Toen werden de prachtige grote tegels op het oppervlak van de speksteenkachel geplaatst, en visueel paste het perfect bij onze inrichting!

De afgewerkte haard is als een kunstwerk. We zijn meer dan tevreden met het eindresultaat. Alles in één: heerlijke warmte, schoon brandend vuur op het Gouden Vuur-haardrooster en een fantastisch design!

Ontdek NunnaUuni als interieurdesignoplossing

Onze NunnaUuni-expert helpt u graag bij het vinden van de juiste kachel.  Vraag hier om contact op te nemen »

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Wilt u het NunnaUuni-assortiment van dichtbij verkennen? Hebt u hulp nodig met de installatie? Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer en installatiebedrijf.

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Vragen over de producten?

Hebt u vragen over onze producten? Onze experts beantwoorden graag al uw vragen.

Neem contact met ons op