Het vervangen van uw kachel heeft een grote impact op de hele woning

We wonen in een duplex uit de vroege jaren ’90, die voornamelijk elektrisch verwarmd werd. Onze woning had een NunnaUuni-speksteenkachel van de aanvankelijke bouw, die in de winter de elektrische verwarming bijna volledig verving. De kachel was erg praktisch, maar de plaatsing in onze woning was een beetje vreemd; dit grote hoekmodel van speksteenhaard stond in het midden van de muur. En natuurlijk gingen trends voorbij.

In het najaar van 2019 besloten we na lang beraad om onze kachel te upgraden naar een nieuw, modern model dat beter bij de ruimte en onze inrichting zou passen. We waren dol op de kenmerken van onze oude speksteenkachel, dus het was een logische keuze om NunnaUuni in te schakelen voor onze nieuwe kachel. Met de hulp van de expert van NunnaUuni kozen we voor het model Blanka Ceramic Negro.

Op de Blanka Ceramic Negro is het speksteen bedekt met een prachtige donkergrijze, bijna zwarte en zijdeachtige tegel. De donkere kleur maakt van de kachel een opvallend element in het interieur, naast een lichtgekleurde muur. Het donkere oppervlak is ook gemakkelijk schoon te houden, want af en toe licht afvegen volstaat.

Het ontmantelen van de oude kachel was onterecht een zorg

Een van de redenen waarom wij al enkele jaren overwogen onze haard te vernieuwen, was de angst om de oude speksteenkachel te demonteren en de rommel die dat onvermijdelijk zou veroorzaken. Toen we eenmaal onze nieuwe NunnaUuni-kachel hadden besteld, hebben we deze te koop gezet op een online veilingsite, waar deze na een paar weken was verkocht. Een goede keuze, want om ecologische redenen wilde ik geen werkende kachel weggooien, en nu heeft hij een nieuw leven op een betere plek.

Het afbreken van de kachel duurde één werkdag. Voor we begonnen, hebben we de omgeving afgedekt met beschermend plastic, maar tot mijn grote verbazing was de ontmanteling van de haard een verrassend net proces, zeker aangezien hij al twintig jaar in gebruik was. Een nog grotere verrassing dan de nette haard was het feit dat slechts één van de binnenste stenen van de kachel in twee decennia was gebarsten – zo duurzaam kan speksteen zijn.

Ik ga eerlijk zijn: natuurlijk veroorzaakt de afbraak van de kachel een heuse puinhoop, en de stenen verplaatsen kan lastig zijn. Maar het is gemakkelijker om de klus te klaren als u bedenkt dat uw oude haard binnenkort wordt vervangen door een modern, efficiënter en milieuvriendelijker alternatief.

Een nieuwe NunnaUuni-kachel is goed voor het milieu

Alle NunnaUuni-kachels met warmteopslag zijn uitgerust met het bekroonde Gouden VuurF-rooster in plaats van een traditioneel haardrooster. Gouden Vuur bevordert een schoner en efficiënter verbrandingsproces. Eenvoudig gezegd betekent dit dat hout beter brandt bij een hoge temperatuur van 800-1200 graden Celsius. Dat blijkt het duidelijkst uit het branden zodra de haard goed is aangestoken. De flikkerende oranje vlam verandert in een heldere vlam die rond het brandhout danst, zoals bij een gashaard. Dankzij Gouden Vuur is het deeltjesgehalte van het verbrandingsgas tot acht keer lager in vergelijking met een traditionele kachel met roosters.

De schone Gouden Vuur-vergassingsmethode produceert ongeveer 40% minder roetuitstoot dan bij een traditioneel haardrooster.

Verwarmen met hernieuwbare energie is altijd beter dan verwarmen met fossiele brandstoffen, maar zelfs dan wordt er al jaren veel gesproken over de impact van houtverwarming op het milieu, vooral in dichtbevolkte gebieden. Maar als het over milieu gaat, heeft de medaille natuurlijk altijd twee kanten. Het is fijn dat we nu door onze bewuste keuzes kunnen beïnvloeden welke rook er uit onze schoorsteen komt. Wanneer de schadelijke PAK-verbindingen dankzij Gouden Vuur worden verminderd, worden ook de potentiële milieueffecten aanzienlijk teruggedrongen.

Een Mammutti-speksteenhaard slaat de warmte efficiënt op en geeft ze gelijkmatig af, waardoor de verwarming langer aanhoudt. Het spreekt voor zich dat minder vaak verwarmen automatisch minder uitstoot inhoudt.

Zachte, gelijkmatige warmte

Ik ben een gewoontedier, dus ik zit altijd op dezelfde plek als ik aan het schrijven ben. Hier zit ik nu ook, ongeveer 1,5 meter van de kachel. Met een knisperend vuur in de kamer is deze plek een warme omhelzing, want de speksteenkachel straalt precies de juiste hoeveelheid warmte uit. De zachte warmte voelt comfortabel aan, maar het wordt wat frisjes zodra ik vertrek. De keramische Blanka-kachel heeft een dubbele glazen deur, waardoor de warmte tijdens het branden precies zo aanvoelt als ik beschreef. Voor een enkele glazen deur zitten is niet altijd even aangenaam.

Wanneer de klep wordt gesloten, begint de echte magie van de warmteopslagkachel. De in de speksteen opgeslagen warmte-energie wordt in de loop van de volgende dagen gelijkmatig en soepel afgegeven en brengt een zachte warmte in uw woning. Dit wordt mogelijk gemaakt door de binnenste stenen, waarvan er veel meer in de nieuwe schouw verborgen zitten dan in de oude. De binnenste stenen houden de warmte wat langer vast en geven deze gelijkmatiger af, een reden waarom u altijd nabij de kachel kunt genieten.

De kachel heeft een grote impact op het interieur van de hele woning

We genieten nu al één stookseizoen van onze nieuwe kachel, en ik vraag me af waarom we dit project niet veel eerder zijn begonnen. Ik ben een persoon die van esthetiek houdt, en in naam van esthetiek doe ik graag ‘extra’ renovaties. Dat is precies wat de vervanging van de haard was, want de oude haard was helemaal niet stuk, hij paste gewoon niet bij ons en deze ruimte in het bijzonder.

Overweegt u een nieuwe kachel?

De keuze van de juiste kachel brengt sfeer en warmte in uw woning, zonder het milieu- of klimaat te belasten.

ONTDEK NUNNAUUNI ALS INTERIEURDESIGNOPLOSSING

Onze NunnaUuni-expert helpt u graag bij het vinden van de juiste kachel. Neem contact met ons op. 

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Wilt u het NunnaUuni-assortiment van dichtbij verkennen? Hebt u hulp nodig met de installatie? Hier vindt u de dichtstbijzijnde dealer en installatiebedrijf.

Vind uw dichtstbijzijnde dealer en installatiedienst

Vragen over de producten?

Hebt u vragen over onze producten? Onze experts beantwoorden graag al uw vragen.

Neem contact met ons op